Hoved menu:
EN VACCINATION ER IKKE BARE EN VACCINATION
Pressemeddelelse august 2013
Den Danske Dyrlægeforening anbefaler altid et årligt sundhedstjek, hvor det optimale tidspunkt for vaccination fastlægges.
- Jeg vil gerne slå fast, at man ikke kan skære alle vaccinationer af hunde og katte over én kam. Skal man være sikker, må dyret vurderes med henblik på vaccination hvert år, hvilket også er i tråd med de internationale anbefalinger.
Sådan siger dyrlæge og formand for Den Danske Dyrlægeforenings Sektion vedrørende Hund, Kat og Smådyr, Karina Ryborg, som reaktion på den senere tids medieomtale af netop vaccinationsintervaller – altså hvor ofte hunden eller katten skal vaccineres. En vaccination er ikke bare en vaccination, og man skelner i fagkredse mellem kernevacciner og risikobaserede vacciner.
Den internationale dyrlægeorganisation WSAVA har på baggrund af studier udarbejdet en række anbefalinger. WSAVA anbefaler, at man højst vaccinerer hvert tredje år i forhold til kernevaccinerne. Imidlertid må man i praksis gå længere ned i forhold til de risikobaserede vacciner. Det hænger sammen med, at en hund ikke bare er en hund. Nogle hunde lever et liv og har en adfærd, der betinger, at hunden skal vaccineres hvert år, andre skal vaccineres hvert andet år, mens andre igen kan nøjes med hvert tredje år. Et eksempel på sådan en risikobaseret vaccine er sygdommen Leptospirose, der kan overføres til mennesker.
Leptospirose er en bakterie, som stammer fra rotter, og som findes i stillestående vand og vandpytter. Sygdommen er næsten umulig at helbrede, hvis hunden først er blevet syg.
- Derfor er vores råd til dyreejerne, at de altid kommer på klinikken til det årlige sundhedstjek, hvor dyrlægen i fællesskab med ejeren træffer beslutning om vaccination på grundlag af det risikomønster, den enkelte hund eller kat har, siger Karina Ryborg.
På basis af denne vurdering – eventuelt kombineret med en blodprøve – træffes endelig beslutning om det mest optimale tidspunkt for vaccination.
Læs vaccinationsanbefalinger af hunde